Cum se dă tapetul jos: ghid detaliat pentru îndepărtarea tapetului

Atunci când vine vorba de redecorarea unei încăperi, primul pas poate fi să înlăturați tapetul vechi. Îndepărtarea tapetului poate părea o sarcină dificilă la prima vedere, dar cu instrumentele potrivite și puțină răbdare, puteți face acest lucru cu succes. Acest ghid vă va oferi pașii esențiali pentru a învăța cum să dați jos tapetul în mod eficient și fără a cauza daune pereților sau suprafeței subiacente.

Pregătirea inițială

Pregătirea corespunzătoare este cheia pentru a face procesul de îndepărtare a tapetului cât mai ușor posibil. Iată ce trebuie să faceți înainte de a începe:

 • Asigurați-vă că aveți toate materialele necesare, cum ar fi un cuțit pentru tapet, o perie sau o gletieră, un recipient cu apă caldă și detergent, o lavetă, folie de plastic și scotch.

 • Protejați podeaua și orice mobilier din apropiere cu folie de plastic sau ziare pentru a preveni deteriorarea acestora.

 • Decideți dacă doriți să îndepărtați întregul tapet sau doar stratul superior. În cazul în care este aplicat un strat suplimentar de vopsea sau grund peste tapet, este posibil să fie mai ușor să îndepărtați doar stratul superior.

Îndepărtarea stratului superior

Dacă doriți să îndepărtați doar stratul superior al tapetului, urmați acești pași:

 1. Folosiți un cuțit special pentru tapet pentru a tăia marginile tapetului de-a lungul pereților și la colțuri.

 2. Începeți să ridicați ușor marginea tapetului cu ajutorul cuțitului. Asigurați-vă că lucrați cu grijă pentru a nu deteriora suprafața de dedesubt.

 3. Trageți cu grijă tapetul în jos sub un unghi ascuțit. Dacă se opune, puteți utiliza un spray cu apă pentru a înmuia lipiciul și a face tapetul mai ușor de îndepărtat.

 4. Continuați acest proces pe toată suprafața până când ați îndepărtat complet stratul superior al tapetului.

Îndepărtarea integrală a tapetului

Dacă decideți să îndepărtați întregul tapet, urmați acești pași:

 1. Tăiați marginile tapetului cu un cuțit pentru tapet, la fel cum ați face pentru îndepărtarea stratului superior.

 2. Începeți să îndepărtați tapetul de pe perete folosind cuțitul sau peria pentru a desprinde marginea și apoi pentru a îndepărta treptat tapetul de pe perete.

 3. Dacă întâmpinați dificultăți în îndepărtarea tapetului, puteți folosi un spray cu apă sau o soluție de apă caldă și detergent pentru a înmuia lipiciul și a face procesul mai ușor.

 4. Curățați orice urme de lipici rămase pe perete folosind o lavetă înmuiată în apă caldă și detergent.

Cum să reparați pereții după îndepărtarea tapetului

La finalizarea îndepărtării tapetului, este posibil să fie necesar să reparați și să pregătiți pereții pentru următoarea etapă de decorare. Iată ce trebuie să faceți:

 1. Umpleți orice găuri sau fisuri din pereți folosind un compus de umplutură pentru pereți și o gletieră.

 2. Neteziți suprafața pereților cu o șlefuitoră pentru a obține o finisare uniformă.

 3. Curățați pereții pentru a elimina orice praf sau reziduuri.

Cum pot să știu dacă pot îndepărta doar stratul superior al tapetului?

Pentru a determina dacă puteți îndepărta doar stratul superior al tapetului, verificați dacă există un strat suplimentar de vopsea sau grund peste tapet. Dacă da, îndepărtarea stratului superior poate fi o opțiune mai ușoară.

Care este cea mai bună metodă pentru a înmuia lipiciul de pe tapet?

Cea mai bună metodă este să utilizați un spray cu apă sau o soluție de apă caldă și detergent. Aplicați soluția pe tapet și lăsați-o să acționeze timp de aproximativ 15-20 de minute înainte de a încerca să îndepărtați tapetul.

De ce este important să reparați pereții după îndepărtarea tapetului?

Repararea pereților este importantă pentru a asigura o suprafață netedă și uniformă înainte de a aplica un nou strat de tapet sau de a picta pereții. Aceasta va îmbunătăți aspectul final al încăperii și va asigura o aderență mai bună pentru materialele viitoare de decorare.

Cu acești pași și sfaturi, veți fi pregătit să îndepărtați tapetul în mod eficient și să vă pregătiți pereții pentru următoarea etapă a proiectului de decorare.

Vezi și:

Photo of author

Ana

Lasă un comentariu