Cum se consumă propolisul

Dacă vă interesați de beneficiile consumului de propolis, atunci sunteți în locul potrivit. Propolisul, denumit și „clei de albine,” este un produs natural produs de albine pentru a proteja și întări stupul lor. Acesta are numeroase proprietăți terapeutice și poate fi consumat în diverse forme. Vom explora în acest articol modalitățile corecte și benefice de a consuma propolisul, precum și beneficiile sale pentru sănătate.

1. propolis sub formă de tinctură

Una dintre cele mai comune modalități de a consuma propolisul este sub formă de tinctură. Acest produs poate fi găsit în magazinele naturiste sau poate fi preparat acasă. Iată cum să faceți o tinctură de propolis:

 1. Obțineți câteva bucăți de propolis brut.
 2. Măruntiți propolisul în bucăți mici.
 3. Plasați bucățile de propolis într-un borcan de sticlă întunecată.
 4. Adăugați alcool pur, cum ar fi vodcă sau alcool etilic, peste propolis. Asigurați-vă că acoperiți complet bucățile de propolis.
 5. Sigilați borcanul și lăsați-l să stea timp de 2-4 săptămâni.
 6. Agitați borcanul zilnic pentru a asigura extragerea substanțelor active din propolis.
 7. Strecurati tinctura într-un alt borcan și păstrați-o într-un loc întunecat și răcoros.

Consumul zilnic de câteva picături de tinctură de propolis este benefic pentru sistemul imunitar și poate ajuta la întărirea sănătății dumneavoastră.

2. propolis în miere

Pentru cei care doresc o modalitate mai dulce de a consuma propolisul, acesta poate fi amestecat cu miere. Iată cum să faceți acest amestec delicios:

 1. Achiziționați propolis sub formă de extract sau tinctură.
 2. Adăugați câteva picături de propolis într-un borcan cu miere naturală.
 3. Amestecați bine mierea și propolisul.
 4. Lăsați amestecul să stea timp de câteva zile pentru a se integra aroma și beneficiile propolisului.
 5. Folosiți mierea cu propolis pentru îndulcirea ceaiului sau a altor băuturi, sau răspândiți-o pe pâine.

Mierea cu propolis are un gust minunat și adaugă beneficiile antibacteriene ale propolisului la beneficiile antioxidante ale mierii.

3. capsule sau tablete de propolis

Dacă nu doriți să gustați sau să simțiți aroma propolisului, puteți lua suplimente sub formă de capsule sau tablete. Acest mod de consum este convenabil și ușor de integrat în rutina zilnică. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile de pe ambalaj pentru doza corectă.

4. pulbere de propolis

Pulberea de propolis poate fi adăugată în băuturi, smoothie-uri sau chiar în alimente. Este o modalitate versatilă de a beneficia de proprietățile sale vindecătoare. Amestecați pur și simplu o cantitate mică de pulbere de propolis în băutura sau mâncarea dvs. preferată.

5. gumă de propolis

Guma de propolis este o opțiune delicioasă pentru cei care doresc să mențină sănătatea orală. Mestecați gumă de propolis pentru a ajuta la prevenirea cariilor dentare și la menținerea unei guri sănătoase.

Consumul regulat de propolis poate aduce numeroase beneficii sănătății dvs. Acestea includ:

 • Întărirea sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor.
 • Proprietăți antioxidante care protejează celulele împotriva deteriorării oxidative.
 • Propolisul poate ajuta la vindecarea rănilor și a arsurilor datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatorii.
 • Reduce riscul bolilor inflamatorii și a alergiilor.
 • Poate contribui la menținerea sănătății orale prin prevenirea cariilor dentare și a inflamației gingiilor.

Care este doza recomandată de propolis?

Doza recomandată poate varia în funcție de forma de propolis pe care o utilizați. În general, urmați instrucțiunile de pe ambalaj sau consultați un specialist în sănătate naturală pentru recomandări personalizate.

Pot copiii să consume propolis?

Propolisul poate fi consumat de copii, dar doza trebuie ajustată în funcție de vârstă și greutate. Este întotdeauna recomandat să consultați un medic sau un specialist înainte de a oferi copiilor propolis.

Există efecte secundare ale consumului de propolis?

De obicei, propolisul este bine tolerat, dar pot apărea reacții alergice la anumite persoane. În cazul în care observați orice reacții adverse, întrerupeți utilizarea și consultați un medic.

Cine ar trebui să evite consumul de propolis?

Persoanele alergice la produsele albine sau la rășina de copac ar trebui să evite consumul de propolis. De asemenea, femeile gravide sau care alăptează ar trebui să consulte un medic înainte de a lua produse cu propolis.

Cum se consumă propolisul depinde de preferințele personale și de starea dumneavoastră de sănătate. Cu toate acestea, este important să vă consultați întotdeauna cu un specialist înainte de a începe orice formă de tratament cu propolis. În acest fel, puteți obține cele mai bune beneficii pentru sănătatea dvs.

Vezi și:

Photo of author

Kerim

Lasă un comentariu