Cum se îngrijește crăciunul?

Crăciuni, cunoscute și sub numele de Poinsettia, sunt plante decorative extrem de populare în timpul sezonului de sărbători. Cu frunzele lor strălucitoare de roșu sau alte culori vibrante, aceste plante aduc un farmec festiv în casele noastre. Cu toate acestea, pentru a vă bucura de frumusețea lor pe termen lung, este esențial să le oferiți îngrijirea corespunzătoare. În acest ghid, vă vom învăța cum să îngrijiți corect o crăciunită, astfel încât să prospere și să strălucească pe tot parcursul sezonului de iarnă.

Cum se alege o crăciuni de calitate

Începem cu alegerea plantei potrivite. Atunci când mergeți să cumpărați o crăciuni, asigurați-vă că alegeți una sănătoasă. Iată câteva lucruri de care trebuie să țineți cont:

 • Verificați frunzele: Alegeți o crăciuni cu frunze bogate și colorate uniform, fără pete sau decolorări.
 • Verificați tulpina: Asigurați-vă că tulpina este tare și sănătoasă, fără semne de îngălbenire sau deteriorare.
 • Containerul: Asigurați-vă că planta este bine așezată într-un ghiveci sau container și că nu prezintă semne de prăbușire sau mucegai.

Cerințe de lumină

Crăciunii sunt plante care au nevoie de lumină pentru a prospera, dar nu prea multă. Iată cum să le oferiți iluminatul potrivit:

 • Lumină indirectă: Plasați crăciuni într-un loc cu lumină indirectă, evitând expunerea directă la soarele puternic.
 • Evitați temperaturile scăzute: Crăciuni sunt sensibile la temperaturi reci, așa că evitați să le lăsați în curent sau lângă ferestrele reci.

Udarea corespunzătoare

Udarea este o parte esențială a îngrijirii crăciunilor. Iată cum să o faceți corect:

 • Verificați solul: Atunci când partea superioară a solului se simte uscată la atingere, este momentul să udați crăciunul.
 • Evitați apa în exces: Nu lăsați planta în apă stătută sau în ghiveciul fără orificii de drenaj. Acest lucru poate duce la putrezirea rădăcinilor.

Fertilizarea

Crăciunii au nevoie de nutrienți pentru a crește și a se dezvolta. Iată cum să îi hrăniți:

 • Fertilizați moderat: Utilizați un îngrășământ echilibrat pentru plante cu flori o dată pe lună în timpul sezonului de creștere (primăvară și vară).
 • Reducerea în perioada de odihnă: În perioada de odihnă (toamna și iarna), reduceți fertilizarea la o dată la 6-8 săptămâni.

Re-potrivirea crăciunului

Crăciunii pot crește și devin aglomerați în ghivecele lor. Iată cum să îi re-potriți:

 • Re-potrivirea în primăvară: Dacă planta a crescut mult și nu mai are spațiu în ghiveciul actual, re-potriți-o într-un ghiveci puțin mai mare în primăvară.
 • Folosiți sol potrivit: Asigurați-vă că utilizați un sol de calitate pentru plante cu flori.

Frecvente întrebări despre îngrijirea crăciunului

Cât de des trebuie să ud crăciunul?

Crăciunii trebuie udați atunci când partea superioară a solului se simte uscată la atingere. Nu udați în exces, deoarece acest lucru poate duce la putrezirea rădăcinilor.

De ce frunzele crăciunului meu se decolorează?

Decolorarea frunzelor poate fi cauzată de expunerea excesivă la lumină directă a soarelui sau la temperaturi reci. Asigurați-vă că plasați crăciunul într-un loc cu lumină indirectă și evitați curentul și temperaturile scăzute.

Cum pot să-mi fac crăciunul să înflorească din nou?

Pentru a stimula înflorirea crăciunului, este important să respectați perioadele de odihnă și de creștere. Reducerea luminii și temperaturilor în perioada toamnă-iarnă poate contribui la înflorirea sa.

Cum să previn căderea frunzelor la crăciun?

Pentru a preveni căderea frunzelor, asigurați-vă că crăciunul primește suficientă lumină indirectă și evitați expunerea la temperaturi reci sau la schimbări bruște de temperatură. De asemenea, evitați udarea excesivă.

Cum să îngrijești crăciunul în timpul verii?

În timpul verii, continuați să oferiți crăciunului lumină indirectă, evitând soarele direct. Asigurați-vă că solul rămâne ușor umed și fertilizați-l o dată pe lună.

Cu îngrijirea corespunzătoare, crăciunii pot să aducă bucurie și frumusețe în casa dvs. în timpul sezonului de sărbători și dincolo de el. Urmați aceste sfaturi și vă veți bucura de aceste plante minunate de Crăciun pentru mulți ani înainte!

Vezi și:

Photo of author

Ana

Lasă un comentariu