Cum scapi de cartita

Cartitele pot deveni o problema enervanta pentru cei care au gradini sau terenuri agricole. Aceste mici mamifere subterane pot sa distruga radacini de plante, sa sapature tunele si sa lase in urma mormane de pamant. In acest ghid, vom discuta despre cum poti scapa de cartite si cum poti preveni reaparitia lor.

Identificarea cartitelor

Pentru a rezolva problema cartitelor, primul pas este sa le identifici. Cartitele sunt mamifere mici, acoperite cu blana, cu membre scurte si groase. Ele au dinti puternici pentru a sapa tunele in pamant. Un semn distinctiv al prezentei cartitelor este aparitia unor mormane de pamant proaspat in gradina sau pe terenul tau.

Metode de scapare de cartite

Exista mai multe metode pentru a scapa de cartite. Iata cateva dintre cele mai eficiente:

  1. Pieptanarea Terenului: Aceasta metoda presupune folosirea unui pieptan special pentru a nivelul terenului si a compacta pamantul. Cartitele prefera solurile moi, deci pieptanarea poate face zona mai putin atractiva pentru ele.
  2. Capsuni de Urs: Planteaza capsuni de urs in gradina ta. Cartitele nu sunt mari fani ai acestor plante si le vor evita.
  3. Capcane cu Apa: Insurubeaza o furtunatura in una din galeriile cartitelor si deschide apa. Acest lucru va inunda tunelele si va face ca cartitele sa se mute in alta parte.
  4. Utilizarea Dispozitivelor Ultrasunete: Exista dispozitive care emit sunete ultrasunete pe care cartitele le urasc. Plaseaza aceste dispozitive in gradina pentru a tine cartitele la distanta.

Prevenirea reaparitiei cartitelor

Dupa ce ai scapat de cartite, este important sa iei masuri pentru a preveni reaparitia lor. Iata cateva sfaturi:

  • Mentinerea Gradinii Curate: Pastrarea gradinii curate si fara resturi alimentare poate descuraja cartitele sa revina.
  • Plante Repelente: Planteaza in gradina ta plante care sunt cunoscute pentru a tine cartitele la distanta, cum ar fi usturoiul sau narcisele.
  • Inspectii Periodice: Fa inspectii periodice ale gradinii tale pentru a depista semnele timpurii ale infestarii cu cartite si pentru a actiona rapid.

Cum pot sa aflu daca am cartite in gradina?

Pentru a afla daca ai cartite in gradina, cauta semnele distinctive precum mormanele de pamant proaspat. Poti folosi, de asemenea, capcane cu apa pentru a detecta galeriile subterane.

Este folosirea otravurilor o metoda eficienta impotriva cartitelor?

Utilizarea otravurilor poate fi periculoasa pentru alte animale si poate cauza contaminarea solului. Este mai bine sa optezi pentru metode alternative mai sigure pentru a scapa de cartite.

Care este cea mai buna perioada pentru a combate cartitele?

Primavara si toamna sunt cele mai bune perioade pentru a combate cartitele, deoarece solul este mai umed si cartitele sunt mai active in aceste perioade.

Vezi și:

Photo of author

Casandra

Lasă un comentariu