Cum se pune parchetul: ghid complet pentru instalarea parchetului

Instalarea parchetului poate fi un proiect de bricolaj satisfăcător, care poate transforma complet aspectul unei încăperi. Cu toate acestea, pentru a obține rezultate de calitate și a asigura durabilitatea podelei, este esențial să știți cum se pune parchetul corect. În acest ghid complet, vă vom arăta pașii de bază și vă vom oferi sfaturi esențiale pentru a vă ajuta să obțineți o podea de parchet perfectă.

Ce este parchetul și cum funcționează?

Parchetul este o podea formată din bucăți de lemn masiv sau din straturi subțiri de lemn, denumite lamele, care sunt fixate pe o suprafață plană. Aceste lamele sunt de obicei prevăzute cu un sistem de îmbinare, cum ar fi un sistem „click”, care permite instalarea lor fără lipici sau cu ajutorul unui adeziv special.

Unelte și materiale necesare

Înainte de a începe instalarea parchetului, asigurați-vă că aveți toate uneltele și materialele necesare la îndemână. Acestea pot include:

 • Plăci de parchet
 • Adeziv pentru parchet sau sistem de îmbinare „click”
 • Bară de tracțiune
 • Spațiere pentru dilatare
 • Tocător de parchet
 • Clește de îmbinare
 • Clește de tracțiune
 • Ruletă de măsură
 • Nivel
 • Capsator pneumatic sau ciocan și cuie
 • Pergament sau folie de plastic pentru izolare

Cum se monteaază parchetul: pașii de bază

Pregătirea suprafeței

Începeți prin a pregăti suprafața pe care urmează să montați parchetul. Aceasta trebuie să fie plană, uscată și curată. Dacă este necesar, nivelizați suprafața și îndepărtați eventualele imperfecțiuni. Aplicați apoi un strat de izolație, cum ar fi pergamentul sau folia de plastic, pentru a preveni umezeala din podea să afecteze parchetul.

Instalarea primului rând

Pentru a începe instalarea, montați primul rând de parchet în colțul camerei, cu partea zimțată spre perete. Asigurați-vă că utilizați spațierea pentru dilatare adecvată între parchet și perete. Pentru a fixa lamelele între ele, puteți folosi cleștele de îmbinare sau sistemul „click”, în funcție de tipul de parchet.

Continuarea cu rândurile următoare

Continuați să montați rânduri de parchet, asigurându-vă că îmbinați perfect lamelele. Utilizați bară de tracțiune și cleștele de tracțiune pentru a asigura o îmbinare strânsă. Asigurați-vă că păstrați spațierea pentru dilatare pe toate laturile.

Finalizarea instalării

Când ați acoperit întreaga suprafață cu parchet, tăiați lamelele de la ultimul rând pentru a se potrivi în mod corespunzător. Asigurați-vă că acestea sunt fixate ferm și uniform. Îndepărtați spațierea pentru dilatare și montați plinte pentru a acoperi marginea pardoselii.

Îngrijirea parchetului

Pentru a menține aspectul și durabilitatea parchetului, este important să-l întrețineți corespunzător. Evitați umezeala excesivă și utilizați produse de curățare special formulate pentru parchet. Periodic, puteți aplica un strat subțire de ulei sau lac de parchet pentru a menține finisajul.

Care este diferența dintre parchetul masiv și parchetul stratificat?

Parchetul masiv este format din lemn masiv, în timp ce parchetul stratificat are straturi subțiri de lemn stratificat. Parchetul masiv poate fi rășchirat și refinisat de mai multe ori, în timp ce parchetul stratificat are un strat superior care nu poate fi refăcut de multe ori.

Cât de mult durează instalarea parchetului?

Durata instalării parchetului depinde de dimensiunea și complexitatea camerei. Cu toate acestea, pentru o cameră de dimensiuni medii, instalarea parchetului poate dura câteva zile.

Pot instala eu însumi parchetul sau ar trebui să angajez un profesionist?

Instalarea parchetului poate fi realizată cu succes de către persoane cu experiență în bricolaj. Cu toate acestea, pentru rezultate de calitate superioară, este recomandat să angajați un profesionist, mai ales dacă aveți o cameră mare sau un tip de parchet mai complex.

Cât de mult costă instalarea parchetului?

Costul instalării parchetului variază în funcție de tipul de parchet, dimensiunea camerei și complexitatea proiectului. Pentru o estimare precisă, este recomandat să solicitați oferte de la diverși instalatori de parchet.

Acum că ați învățat cum se pune parchetul, sunteți pregătit să vă începeți proiectul de instalare. Asigurați-vă că urmați cu atenție pașii și că utilizați uneltele și materialele adecvate pentru a obține o podea de parchet frumoasă și durabilă.

Vezi și:

Photo of author

Casandra

Lasă un comentariu