Cum se dă curent la mașină

Astăzi, vom discuta despre un subiect important pentru mulți șoferi – cum se dă curent la mașină. Este esențial să știi acest lucru pentru a evita problemele neplăcute atunci când bateria mașinii tale este descărcată sau când trebuie să ajuți pe cineva cu o baterie descărcată. Vom acoperi pașii esențiali și măsurile de siguranță pe care trebuie să le iei în considerare atunci când încerci să pornești o mașină cu bateria descărcată. Să începem!

Pași pentru a dă curent la mașină

Pentru a da curent la o mașină, vei avea nevoie de un alt vehicul funcțional și de câteva unelte esențiale. Iată pașii de bază pe care trebuie să îi urmezi:

 1. Asigură-te că ambele mașini sunt oprite și pun frâna de mână pe ambele vehicule.
 2. Deschide capota mașinii cu bateria descărcată și găsește borna pozitivă (+) și borna negativă (-).
 3. Faceți același lucru pentru mașina funcțională.
 4. Conectează cablurile de curent între cele două mașini. Asigură-te că cablurile nu sunt atinse de metal sau de componentele motorului.
 5. Conectează un capăt al cablului de curent roșu la borna pozitivă (+) a bateriei mașinii cu bateria descărcată.
 6. Conectează celălalt capăt al cablului de curent roșu la borna pozitivă (+) a bateriei mașinii funcționale.
 7. Conectează capătul negru al cablului de curent la borna negativă (-) a bateriei mașinii funcționale.
 8. Conectează celălalt capăt al cablului de curent negru la o piesă metalică sau la o parte nevopsită a motorului mașinii cu bateria descărcată.
 9. Începe motorul mașinii funcționale și lasă-l să funcționeze timp de câteva minute pentru a permite încărcarea bateriei mașinii descărcate.
 10. Încearcă să pornești mașina cu bateria descărcată. Dacă reușește să pornească, lasă ambele mașini să ruleze timp de câteva minute pentru a asigura o încărcare suficientă a bateriei descărcate.
 11. Deconectează cablurile de curent în ordine inversă în care le-ai conectat.
 12. Rulează mașina cu bateria descărcată timp de cel puțin 30 de minute pentru a asigura o încărcare adecvată a bateriei.

Măsuri de siguranță importante

În timp ce dai curent la o mașină, este esențial să respecți măsurile de siguranță pentru a preveni orice accident sau daune. Iată câteva sfaturi importante:

 • Nu lăsa cablurile de curent să atingă metalul sau componentele motorului.
 • Asigură-te că ambele mașini sunt oprite și că nu există scântei sau flăcări deschise în apropiere.
 • Nu conecta cablurile invers (pozitiv la negativ sau negativ la pozitiv).
 • Nu lăsa cablurile să se agațe de roți sau de alte părți mobile ale mașinii.
 • Dacă nu ai experiență în darea de curent la mașină, solicită ajutorul unui mecanic sau al unei persoane cu experiență.

Cum funcționează darea de curent la mașină?

Darea de curent la mașină implică transferul de energie electrică de la o baterie funcțională la o baterie descărcată pentru a porni motorul. Cablurile de curent permit acest transfer de energie, iar conexiunile corecte sunt esențiale pentru a evita daunele la vehicul.

Pentru a da curent la o mașină, ai nevoie de cabluri de curent potrivite. Este important să alegi cablurile cu o grosime adecvată pentru a permite transferul de energie eficient. Cablurile subțiri pot fi ineficiente sau pot provoca încălzire excesivă.

De obicei, cablurile de curent sunt etichetate cu o clasă de curent maximă pe care o pot gestiona în condiții de siguranță. Asigură-te că alegi cabluri care sunt potrivite pentru vehiculele tale și că sunt în stare bună de funcționare.

Întrebări frecvente

1. pot să folosesc orice cabluri de curent pentru a da curent la mașină?

Nu, este important să folosești cabluri de curent de calitate, cu o capacitate adecvată și în stare bună de funcționare. Cablurile subdimensionate sau deteriorate pot cauza probleme.

2. cât timp trebuie să rulez mașina după ce am dat curent pentru a încărca bateria?

Recomandăm să rulezi mașina cu bateria descărcată timp de cel puțin 30 de minute pentru a asigura o încărcare suficientă a bateriei.

3. ce trebuie să fac dacă mașina nu pornește nici după ce am dat curent?

Dacă mașina nu pornește nici după ce ai dat curent, poate exista o problemă mai gravă cu sistemul de pornire sau cu bateria. Consultă un mecanic pentru diagnosticare și reparații.

4. este sigur să dau curent la o mașină în timpul ploii?

Da, poți să dai curent la o mașină în timpul ploii, dar asigură-te că ești într-o zonă bine iluminată și uscată și că respecți toate măsurile de siguranță.

Vezi și:

Photo of author

Kerim

Lasă un comentariu